Aktuellt

Gör din röst hörd

Vi vill tipsa om att Du har möjlighet att medverka i en anonym enkätundersökning som syftar till att erhålla bättre förståelse för hur det är att leva med en sällsynt diagnos. Läs mer i utskicket från Riksförbundet Sällsynta diagnoser nedan.

Glada hälsningar, PCD Sverige

Från Riksförbundet Sällsynta diagnoser:

Hej,

Varma hälsningar från oss på Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Idag bjuder vi in dig att delta i en viktig, 5-minuter lång anonym undersökning som syftar till att förbättra stödet för personer som lever med sällsynta hälsotillstånd i hela Norden. Undersökningen har skapats i samarbete med och godkänts av SBONN, det nordiska nätverket för sällsynta brukarorganisationer, och genomförs av FTI Consulting. Med resultaten vill vi att säkerställa att diskussioner och policyer utformas efter verkliga erfarenheter – som dina.

Varför din röst är viktig

Dina synpunkter ger ovärderliga fakta från vardagen om verkligheten med att leva med en sällsynt diagnos. Denna undersökning handlar om att förstå vad som verkligen betyder något för patienter och närstående – från de utmaningar du möter till vad som hjälper dig att känna dig mer stärkt och stöttad i din vård. Dina svar kommer bland annat att påverka diskussionerna vid det nordiska toppmötet om sällsynta sjukdomar 2025 i Köpenhamn. Där kommer yrkesverksamma inom området få nytta av dessa insikter för att förbättra hälso- och sjukvård, policyer och stödsystem inom området sällsynta hälsotillstånd.

Vem kan delta?

Undersökningen riktar sig till dig som lever med en eller flera sällsynta sjukdomar eller som närstående till någon med en sällsynt diagnos. Om du är under 18 år måste en förälder, vårdnadshavare eller familjemedlem över 18 år fylla i undersökningen å dina vägnar.

Dela din berättelse?

Om du vill berätta mer om din situation och hur du upplever att vård och stöd fungerar för dig får du gärna skriva ner din berättelse och mejla till stephanie.juran@sallsyntadiagnoser.se. Anonyma citat kan i så fall komma att användas i sammanhang med spridning av undersökningens resultat.

Din integritet är viktig

All insamlade data anonymiseras och rapporteras på gruppnivå. För frågor om databehandling, vänligen kontakta oss på stratcommresearchemea@fticonsulting.com. Du kan också läsa FTI Consultings integritetspolicy här.

Delta i undersökningen nu

Tack för din tid och dina värdefulla insikter. Din röst är avgörande för att forma en bättre framtid för personer som lever med sällsynta hälsotillstånd.

Vänliga hälsningar,

Stephanie

Stephanie Juran Projektledare/utredare, PhD

Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Stephanie.juran@sallsyntadiagnoser.se

070 578 80 28

Nya publikationer

Här kommer länkar till några nya PCD-relaterade publikationer som kan vara intressanta:

Patients’ research priorities and participation in primary ciliary dyskinesia research: https://www.researchgate.net/publication/390540969_Patients%27_research_priorities_and_participation_in_primary_ciliary_dyskinesia_research

Phase 3 Trial of the DPP-1 Inhibitor Brensocatib in Bronchiectasis: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2411664?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed

Pseudomonas Reinfection in a Patient With Primary Ciliary Dyskinesia: How a Toothbrush Could Make You Sick: https://www.cureus.com/articles/360972-pseudomonas-reinfection-in-a-patient-with-primary-ciliary-dyskinesia-how-a-toothbrush-could-make-you-sick#!/

En trevlig vårhelg önskar vi på föreningen PCD Sverige!

Mars-uppdatering

Här kommer en kort uppdatering om vad föreningen har ägnat sig åt på sistone:

Samarbetet i Jardin fortgår med kontinuerliga arbetsmöten. Målsättningen är att bidra till att ERN integreras i de nationella hälso- och sjukvårdssystemen.

Vi har deltagit vid konferenser och seminarier, bland annat en konferens om psykisk hälsa vid lungsjukdomar, en om bronkiektasier och ett spännande seminarium om gener som är associerade med olika typer av PCD. Nya upptäckter sker och man förstår mer om hur olika varianter av PCD drabbar individer. Man tror också att PCD kan vara mycket vanligare än 1 på 7.500 personer. Vi följer utvecklingen med stort intresse. I nuläget känner man till ca 60 olika typer av PCD. I vår förening finns bland andra CCDC39,  ZMYND10, DNAI1 och DNAH5 representerade.

Här kan ni ta del av en inspelning från en konferens som ELF Mental Health Working Group anordnade: https://www.youtube.com/watch?v=r8W33ZtzVaA&t=14s

Dela din erfarenhet och bidra till forskning

Nu finns möjlighet att svara på en enkät och bidra till forskning. Enkäten riktar sig till dig som är förälder till ett barn som är 18 år eller yngre och som har ett sällsynt genetiskt hälsotillstånd, där barnets hälsotillstånd konstaterades efter den 1 januari 2018. Vid tidpunkten för beskedet om att ditt barn har ett sällsynt genetiskt hälsotillstånd ska både du och barnet ha varit bosatta i Sverige. 

Syftet med projektet är att undersöka om genetisk vägledning till föräldrar som har barn med ett sällsynt genetiskt hälsotillstånd påverkar kunskapen om och förståelsen för det sällsynta hälsotillståndet hos barnet samt det upplevda psykosociala stödet och beslutsfattandet. Enkäten tar ca 10 min att svara på. Sista svarsdatum är 14 april 2025.

Följ länken för mer information och för att komma till enkäten: https://survey.liu.se/Survey/13251

Forskningsnyhet

Brittiska PCD Research och NATA (Nucleic Acid Therapy Accelerator) har tilldelat ett tvåårigt forskningsbidrag på 250 000 pund till ett projekt för att utveckla mRNA-terapi för PCD i den sjukdomsorsakande genen CCDC39, som är en av de allvarligaste typerna av PCD.

PCD Research berättar att detta kan bli ett betydande framsteg för att skapa mer effektiva och riktade behandlingar för PCD också i fler sjukdomsframkallande gener.

Läs mer här: Latest news – PCD Research

Sällsynta Dagen 2025

På Sällsynta Dagen den 28 februari kl 9:00 – 12:00 bjuder Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan in till webbinarium på temat ”Den sällsynta patienten”.

Föreläsarna är experter inom olika områden och kommer berätta om diagnostik, multidiciplinär konferens (MDK, forum för att diskutera exempelvis diagnostik och behandling av patient), palliativ vård, övergång från barn- till vuxensjukvård samt om vuxenperspektivet. Det blir även patientberättelser utifrån olika åldrar. Webbinariet är kostnadsfritt.

Följ länken för anmälan och för att ta del av programmet: Anmälan till webbinarium

Årsmöte: Save the date

Den 27 april 2025 klockan 10.30 – 12.00 kommer PCD Sverige att hålla årsmöte. Mötet genomförs digitalt via Microsoft Teams.

Du som är huvud- eller anhörigmedlem är välkommen att anmäla dig och delta vid årsmötet. Har du som medlem en motion till årsmötet, vill styrelsen ha den tillhanda senast den 28 februari. För anmälan till årsmötet och eventuell motion, maila till: info@pcdsverige.se

Länk till mötet samt årsmöteshandlingar kommer att mailas ut när årsmötet närmar sig.

Hoppas vi ses den 27 april!

Bronchiectasis Patient Conference 2025

Årets Bronchiectasis Patient Conference kommer att äga rum digitalt den 15 mars kl. 10:00 – 16:00.

Konferensen kommer att beröra ämnen såsom en översikt av bronkiektasier, hantering av långvariga infektioner, korsinfektionsrisk vid bronkiektasier, egenvård vid bronkiektasier och senaste forskningsnyheter.

Följ denna länk för att registrera dig gratis: https://europeanlung.org/en/get-involved/events/bronchiectasis-patient-conference-2025/